Home
Verzorgen en opbaren
Ervaring en opleiding
Kinderen
Maandelijkse column
Veel gestelde vragen
Contact
De laatste verzorging doe ik het liefst in aanwezigheid van de directe nabestaanden. Het actief bijdragen aan de laatste verzorging staat namelijk in directe relatie met het rouwproces, en heeft daar ook een positieve werking op. Het onder ogen zien van het verlies en het voelen van het verdriet is heel moeilijk, maar werkt bijna altijd troostend en helend. Ik neem samen met u alle tijd voor de zorg aan uw overledene en begeleid u daar waar dit wenselijk is. Ik zal u stimuleren tot actieve deelname, echter nooit dwingen! Wanneer u niet mee wilt helpen, kunt u erop vertrouwen dat ik op een zeer respectvolle manier de laatste verzorging zal verrichten. Dit doe ik dan samen met een collega die mij assisteert.

Tijdens de laatste verzorging wordt degene die is overleden gewassen, aangekleed en opgebaard.
Dit alles kan en mag veel tijd in beslag nemen. Het is immers de allerlaatste keer dat dit gedaan kan worden. In overleg wordt er gekozen voor de manier van opbaren; op bed, op een baar of in een kist of opbaarplank. Er kunnen kaarsen en wierook worden gebrand, er kan muziek worden afgespeeld, u kunt bloemen neerzetten, maar bijvoorbeeld ook gebruik maken van andere materialen uit de natuur. Het gebruik van een kamerscherm is een mogelijkheid wanneer er bijvoorbeeld in de woonkamer wordt opgebaard. Door doeken, licht, foto’s en persoonlijke voorwerpen kunt u een sfeer creëren die past bij de situatie en die de overledene eert.
In een dergelijke situatie is er in de kamer van de overledene ook ruimte voor religie, spiritualiteit of creativiteit.

Als iemand in een ziekenhuis of andere zorginstelling is overleden kan er vaak toch thuis worden verzorgd en opgebaard. U moet dit dan wel zo snel mogelijk duidelijk maken aan het personeel.
Eén en ander moet dan geregeld worden om de overledene naar huis over te laten brengen.
Het is het mooiste wanneer er direct na thuiskomst van de overledene gestart kan worden met de laatste verzorging. Samen wachten we de overledene thuis op.
Soms kan het zijn dat een overledene via de trap naar boven en dus ook weer naar beneden moet worden verplaatst. Dit vergt een vakkundige organisatie, maar is vaak wel mogelijk.

Wanneer iemand in een verzorgingshuis woont, kan het ook mogelijk zijn om daar op te baren.
Dit is echter afhankelijk van het beleid van de betreffende instelling. Ik kan hierin bemiddelen wanneer u dit wilt.

Thuisopbaring is in sommige gevallen niet mogelijk of wenselijk. In dat geval kunt u uw overledene laten overbrengen naar een rouwcentrum, waar u hem of haar op bepaalde tijden kunt bezoeken. Ook in een rouwcentrum kunt u de overledene (helpen) verzorgen. Sommige rouwcentra hebben een systeem waarin u de sleutel overhandigd krijgt en kunt komen wanneer en hoelang u zelf wilt. Overnachten is soms zelfs mogelijk.


Printbare versie - klik hier. Heidi Gundel © 2005 - disclaimer



Webdesign & Hosting:
© Probu Online.
Heidi Gundel, Gündel, Grundel, Overledenverzorging, Overledenenzorg, Laatste verzorging, Opbaren, Thuisopbaring, Afleggen, Postmortale zorg, Post Mortum, Overleden, Overledenen, Overlijden, Dood, Doden, Sterven, Cura Mortu, Zorg voor de doden, Natuurlijke verzorging, Uitvaarten, Uitvaart, Begrafenis, Mortuarium, Mortuaria, Rouwcentrum, Rouw, Rouwen, Rouwproces, Pacemaker verwijderen